2012. február 13., hétfő

Szülinap, szülinap hátán.....

Nem győzöm olvasni, nézni a sok szülinapos bejegyzést. Milyen érdekes, hogy ennyire sokan születtek ebben a hónapban!
Ezzel kapcsolatban jut eszembe, hogy mennyire mások a szokások.
Az én véleményem az,hogy" mindig, minden körülmények között", az ünnepelt legyen a középpontban. Furcsán hangzik? Pedig nem is annyira egyértelmű.
Számtalan olyan bulit láttam már, ahol hatalmas, sátoros ünnep, rengeteg vendég,torta, játéktenger....és hol a gyerek??
Az érkezéskor elhangzó köszöntés, az ajándék átadása, miközben figyelik, hogy látja-e a többi felnőtt, hogy ő mennyit szánt ajándékra, és milyen hatalmas (használhatatlan) dologgal állt elő?!  Versengés,hogy melyiket veszi kézbe a gyerek legtöbbször. Az elején húzzák-vonják, kézről kézre a kicsit,majd a lakoma megkezdésével, lassan csitul az örömködés, és már  azt sem tudják,minek jöttek össze. Jön az ételek dicsérete, a pletyi. A beszélgetések a rég nem látott barátokkal...de hol az ünnepelt?
Illusztráció...nem szülinap volt


Azért van másmilyen is. Van, amikor a család apraja (jó esetben van) és nagyja van jelen, és kissé koncentráltabb a dolog, jobban középpontban van a kisgyerek. Ez sem rossz,főleg, ha folyamatosan érződik a levegőben,hogy "Te vagy a csillag "a mai napon(is), és miattad jött és örül mindenki a családban. Nincs lakoma, pár szem rágcsálni való,és sok-sok játék.Na,nem az ajándékra gondolok, hanem azokkal való tevékenységre.
Vikim a lábak között..átmenetileg

Jó esetben,valóban használható , és neki való dolgot kap.
A ruhaneműtől én irtózom,mert az a gyereknek természetes, és nem ajándék. Szeretem, ha becsomagolt, és téphető  formában kapja meg, és látszik a kíváncsiság, majd a meglepődés,öröm az arcocskán.
Robi szülinap

Aztán van, a számomra normális, amikor is feldíszítik a lakást,finom torta, gyertya, ének, és sok gyerek...olyan tényleg babazsúr-os!:)

A gyerek számára lényegtelen dolgok, mind feleslegesek. Szerintem!
Mikor Misi és Szilvi velem volt, "csak" s.k.torta volt, az ünnepelt által szeretett gyümölccsel. Mindenki ünneplőbe öltözött, becsomagolva az apróságokkal álltuk körbe az asztalt, énekeltünk, és vártuk a gyertyafújást, amit megtapsoltunk. Majd mindenki átadta az ajándékát és a jókívánságait a maga puszijával. Aztán kezdhette a bontogatást.Mi, pedig lestük a hatást.
Amikor már mindent megszemlélt, kipróbált, akkor ebédeltünk, majd jött a tortavágás, amiből az ünnepelt kínált meg mindenkit,sőt, a szomszédnéninek is vitt kóstolót.
S.k. torta

Sajnos, gyereket nem tudtam összeszedni, de később, mikor már közösségbe jártak, akkor meghívhattak pár barátot. Ez egy más történet.
ajándékbontás

Számomra az a legfontosabb, hogy legalább egyszer egy évben CSAK az övé legyen a nap minden perce.

A bölcsiben, ha hozott a szülő tortát, szintén "fellufiztuk"a szobát. Ezekkel később játszhattak, sőt,haza is vihették. A szoba közepére tettük az asztalt, rajta a torta,és az egész csoport ünnepelt, énekelt és tapsolt. Majd ebéd után, végigkínálta társait a főszereplő, feltéve, ha volt kedve, és nem inkább ő is evett volna már. Kapott valami apróságot tőlünk, aminek az volt a lényege, hogy kizárólag ő birtokolhatta:))
A gyerekek rajzoltak neki, amit szintén hazavitt délután!



Egészen biztos vagyok, hogy volt akinek a legnagyobb élménye a "bölisbuli" volt!

Az ajándék, egy külön fejezett, de előrebocsájtom, hogy nem esek hasra, ha az első szülinapon, elektromos autót kap a gyerek, miközben, még járássegítőre lenne szüksége!





Boldog szülinapot, minden blogos barátomnak!!!!



( A képek illusztrációk, saját gyűjteményből!!!)

4 megjegyzés:

Anett írta...

Gyerekzsúr nagyon jó ötlet...sokat gondolkodtam év elején mi is legyen. Végig gondoltam...most még inkább egyedül vagy egymás mellett játszik a gyerekekkel így nem élvezné annyira...így az idén rokonok társaságában köszöntjük meg, jövőre meg jöhet a gyerekcsapat :) :)

vhegy.com írta...

Számunkra rendkívül fontos, hogy a gyerek minél korábban megszokja a gyerekek társaságát. Már bébi korában szinte napi rendszerességgel találkoztunk egykorú kisbabákkal. Hunika első szülinapja igazi babazsúr volt: színes ajándékokkal, játékokkal, könyvekkel, gyerekdalokkal, és persze rengeteg gyerekkel. A szülők csak "kiegészítők" voltak: valakinek fel kellett szeletelni a tortát. :))

És, mint szülő úgy gondolom, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy világra jön egy gyerek, nemcsak szülinapján, hanem mindig neki kell a középpontban lenni. Az egész életünk már róla, róluk szól...

Adrienn írta...

Igazad van "Hunipapa",minden nap ő a központ, és fontos, hogy szocializálódását, beilleszkedését a világba segítsük. A mindennapokban is, és az ünnepeken is!
Fontos, hogy a játszótéren, a baráti találkozókon, és minden élethelyzetben, a saját,és a felnőtt világgal is tudjon mit kezdeni. Ehhez mik ellünk!:)))
Azért annyit megjegyezhetek, hogy vénségemre tanultam meg, hogy az életünk célja, nem lehet,csak agyerek.Kell saját életcélnak,és saját gondolatunknak, világunknak lenni, ahhoz, hogy alkalmas szülők legyünk!

paloma írta...

Kedves Adrienn,
figyelmedbe ajánlom játék-gyűjteményemet:
www.szulinapibuli.blogspot.com
Örülök, ha fel tudod használni.
üdv: Erika