2011. május 26., csütörtök

Hogy szavahihető maradjak....

Az okos baba bejegyzésben, írtam Bazsika alvás leckéiről.
Némi elfogultsággal, biztos voltam benne, hogy okos kis unokám, következetes, szerető szülei, együtt megoldják a dolgot.
Ma beszéltem velük, és feladták. Mérlegelték a dolgot, mennyi előnnyel, de milyen áron jár a dolog, és az jött ki, hogy nem éri meg. Abbahagyták, okosan, és marad minden a régiben.
Bazsi nyugalma, kiegyensúlyozottsága fontosabb, mint hogy hogyan és milyen módon alszik.
Ezzel ők nem következetlenek voltak, csak ésszerűbben döntöttek.
Az eddigi módszerrel alvása nyugodt volt, kár felborítani, ha ő még nem kapható rá.
Mindennek eljön az ideje!


Szintén hasonló szokott történni a szobatisztasággal. Amikor a szülők, már nagyon szeretnék letenni a pelenkázás kiadásait és nehézségeit, és ideje korán leveszik a pelenkát, gyakran fordul elő, hogy a kicsi, amikor bepisil, ugyan nem dorgálják meg, de érzi, hogy nem ezt várták tőle. Ha viszont, rajta marad a pelus, és levételkor száraz, akkor mindjárt jelezzük, hogy nagyon elégedettek vagyunk. Ez pedig, pozitívan hat a gyerekre. Itt sem éri meg a sürgetés. Azt szoktam mondani, hogy élete nagy részét, szobatisztán fogja leélni. Hogy ez az idő 1-2 vagy 3 éves korban jön el, ehhez képest, teljesen mindegy!
A szülők közti rivalizálás miatti sürgetés, meg egyenesen megbotránkoztat. Hogy az én gyerekem ügyesebb legyen a másikénál, hogy a játszótéren elmesélhessem, hogy már mennyire előbbre van, mint a társai, azt a gyerek nem hiszem, hogy olyan elégedettséggel éli meg, mint anyukája.
Büszke vagyok a gyerekeimre, mert annyira ésszerűen és gyerekközpontúan telnek a napjaik, hogy Bazsinak ez mind előnyére válik!

Nincsenek megjegyzések: