2012. január 14., szombat

Ide, vagy oda???

Tanakodtam, hogy ez a gondolatsor, a gyerekekhez kapcsolódva ide, vagy lelkizés miatt a Gardrob-ba kerüljön-e!?.Úgy döntöttem, ide...Senkit nem akarok kritizálni,bármelyik kategóriába tartozik is,csupán a véleményem mondanám el, sőt,szívesen venném mások véleményét is!


Mesekönyv, TV,dvd, Diafilm?????

Sok helyen fordulok meg,van tapasztalatom mindegyikben.Most megpróbálom,teljesen tárgyilagosan végignézni.

Mesekönyv




Gyerekkoromban, nagyon sok könyv vett körül,és mindenki olvasott a családban. Igaz, a TV még újdonság és ritkaság volt!
 Nekem nem sok könyvem volt, talán kevesebbet adtak ki, vagy nekem nem vettek többet, tudatosan, vagy bármiért..
Persze ez, a kicsi gyerekkorról szól.
Így viszont a Mesebolt, és az Óvodások verseskönyve minden lapját élveztem. A mesebolt gyönyörű képei, annyira megmozgatták a fantáziámat!.

Órákig nézegettem a varázslatos képeket. ( Meg is vettem a gyerekeimnek is!)
A verseket kívülről tudtam,hiszen apukám nagyon sokat olvasta őket.

Nem másképp az óvodások verseskönyvét,amiben a gyerek növekedését követve sorakoztak a versek.Így,ha apa nemért rá, elővettem,és "fejemből"olvastam a kedvenceket.
Nagyon sok hasznát vettem, egész életemben, hiszen minden helyzetre találok szinte, egy-egy verset, mondókét, bár némelyiket,már elő kell vennem, mert el-el akadok:((

Az én gyerekeimnek, már jóval több könyvet vettem, könyvtárba jártunk, sokat olvastam fel,mint ahogy
gyakran volt diavetítés is.
Nem mondom, hogy nem élvezték, de cél, hogy olvasó felnőtté cseperedjenek, nem teljesen valósult meg!

Szilvivel és Misivel is így tettem, ott sem akkora sikerrel, mint szerettem volna.Bevallom, akkor már volt mese kazetta, és ha tényleg nem volt időm, vagy kedvem a déli meséhez, be-be tettem a "gépi" mesét. Aztán, józan eszem ellenére, egyre sűrűbben adtam át a feladatot a magnónak.




Gusztika, nem sok TV-t nézett( nézhetett?), szerette a meséket olvasni, de legjobban azt szerette, ha valóságos meséket mondok a fejemből, nagyrészt valóságos szereplőkkel.
Ez, általában a többi gyereknél is sikeres volt. "Az én is voltam gyerek" fejezetei, főleg a rosszaságok,kedvenc történetekké váltak (Ezt már írtam többször). Kár, hogy nem voltam rossz gyerek, mert kifogytam az igaz történetekből:)))
Zenét azt hallgattunk és énekeltünk sokat a CD-kel. Ő szerette a képes könyveket, és amit kérdezett róluk, a választ tovább adta nekem. Sokat megtudtam például a dinoszauruszokról, melyik-mikor élt, növényevő, vagy ragadozó volt e, mekkora méretekkel bírt.






Albert, kizárólag TV nélküli gyerek. Nem szigorból, magától is, szerintem. Nagyon ritkán, ha fáradt, akkor ül le egy film elé,egyébként folyton kreatív dologgal foglalkozik:)))
Minden este van esti mese anyától, jár könyvtárba, és kitűnően érti, amit hall. Ez nem is annyira természetes, hiszen Szilvi és Misi, nem igen volt jóban a szövegértéssel.
Gondolkodtunk, hogy talán a kétnyelvűség??? De egész napjukat,magyar nyelvű közegben élték, anyanyelvet keveset beszéltek és tudtak.
Itt el is gondolkodom, hogy vajon, mitől függ? Szerintem, én megfelelő hangsúllyal, talán néha kicsit gyorsan olvasok. Ám, mindenképpen érthetően. Hangutánzó szavakat, hangulatokat kiemelve???:((((

Misi és Szilvi reggel igen fáradtan,álmosan érkeztek, így hamar bekerült a TV a látókörbe, mert félálomban játszani sem volt kedvük délelőtt.
Egy darabig tudtam szűrni, hogy mit nézzenek,de eljön az idő, amikor már nem nyomhatom el a saját akaratát, és nem válthatok csatornát..
.Iskolában vissza is köszönt minden. Nem értették a szöveget,és még rakódott a többiektől a kedvenc szörnyek és harcosok társasága.

De hol szedték össze az alapot, hogy azok felé a filmek felé legyenek nyitottak, amitől én frászt kaptam......
..

Levi, DVD-s gyerek volt. Hamar nézte, hallgatta a Kis vakondot, és annak aranyos zenéje, nagyon tetszett neki.


Ahogy nőtt, gyarapodott a filmek száma, és az idő, amit azzal töltött.
Persze az időjárás, a szabad levegő, el tudja húzni a képernyő elől.Kipróbáltam, akarva-akaratlan, hogy a játékkal el lehet-e hozni a képernyő elől.
Zömében igen! Csak le kell ülni vele játszani! Ja,de ez, bébiszitterként jól kivitelezhető, de a rohanó családi életben, biztos jót tesz, egy "bébiőr", amit bekapcsolva, leülteti a gyereket...

A bajom csak annyi, hogy vajon, kik engedik némelyik filmet vetíteni,és kiadni DVD-n.
Néha a hangerő, főleg házimozi rendszerrel, szabályosan idegborzoló tud lenni. Ha a történet nem is olyan rémes, a hangok azok biztos, hogy ijesztőek.

És a figurák!
Mindig kértem Levit, hogy nézzük meg a Holle anyót. Más Grimm mesék is vannak a lemezen...nagy kár!:((
Azok az alakok, akik az én képzeletemben éltek, a gyönyörű, szomorú lány, a dölyfös, morcos testvér, a mindig mérges mostoha és hát HOLLE ANYÓ képe, majdnem horrorisztikus élmény! Hozzá persze a hangok!



Kinek az agyában pattant ki ilyen figura a mese hallatán? Nem nézem meg,mert névtelenül is meg van a véleményem!










Bár megoszlanak a vélemények, János vitéz története, Jankovics Marcell rajzaival, körül is. Nekem nem tetszik, de Albert egyedül megnézve, minden szavát értette és visszaadta!:)) Nem megyek filmkritikusnak!:)))

Elgondolkodtam, hogy ha én, az alapokkal amit kaptam, depressziós felnőtté váltam,mindentől félek....akkor ezek mit váltanak ki?Nem jól gondolom??? Szóljatok!

4 megjegyzés:

Éva írta...

Ez a gondolat nekem is már többször megfordult az eszembe! Látom a kis unokámat ahogy már szinte TV függő állandóan az autós DVD szeretné nézni. Mikor az én gyerekeim kicsik voltak hasonló meséskönyvekből olvasgattam nekik, de leginkább ők is az életből meséltekre figyeltek nagyon oda! Szerették a mondókás könyveket és természetesen nekünk is ilyen vetítőnk volt mint neked, sőt még az unokámnak nemrégen adtuk oda. Az unokámnak már bölcsis, de a lányom minden este pici korától kezdve mesét olvas.Sőt,( még csodálkoztam is) mikor terhes volt este mindíg mesét olvasott fel hangosan. Ha hozzánk eljönnek nagyon szereti nézegetni a könyveket, de azért egy idő után kéri a TV bekapcsolását. Nagyon érdekes hogy ő megválassza hogy melyiket szeretné nézni, akármit hiába gyerekeknek szóló rajzfilm, de nem kéri. A mostani rajzfilmek engem is egy kicsit kiakasztanak azokkal a torz és durva jelenetekkel. Férjurammal mindig mondjuk hogy milyen aranyos volt régen a Mazsola sorozat, Rébusz bácsi, Kockásfülű nyúl stb. ez mind olyanok voltak ami kedves maga a rajz és a hang is.
Jót mosolyogtam a befejező mondatodon, reméljük azért kedves, nyugodt felnőttek lesznek a mai fiatalokból is!:) Bizzunk benne!!

Adrienn írta...

Éva! Köszönöm a hozzászólásod!:)
A lányod, ahogy mesél, biztos, hogy az unokádban is hagy nyomokat (remélem!). Bazsának is zenéltek, és beszélgettek vele, pocaklakóként is. Volt látszatja, de tényleg!
Szerintem, a tv és a számítógép sem zárható ki, hiszen követni kell a haladást! Csak amíg lehet, szelektálni kéne, ugye?Egyébként, én kipróbáltam, de nagyon kevés, régi kedvenc mesénk jön be a kicsiknek...Nem értem miért? Ha kezdetektől azt látja, akkor sem..talán a kisvakond..Na, ezt is kivesézhetnénk!:))

Hencsi írta...

Nálunk mindegyik van.Mese,dvd(persze én választok mesét!), diavetítés. Persze van olyan, hogy szegény gyerek az oviban nem tud egy-egy meséhez hozzászólni, mert nem látta.De majd ráér még erre. Aki a hófehérkén elsírja magát, az ne nézzen mást,szerintem. Később úgy is az lesz, amit Ő akar nézni, meg hát a többi gyerekről is ragad majd rá, de akkor már okosabb lesz, könnyebben meg lehet majd beszélni vele a látottakat. De viszont az nem fogható semmihez sem, amikor hozza a könyvét és kucorodik az öledbe...
(Most pedig a föld alól is előkerítem a Meseboltot! Megdobbant a szívem,amikor megláttam itt nálad!Köszönöm, hogy eszembe juttattad a gyerekkoromat!!!!)Millió puszi érte!

Cicurka írta...

Ez is olyan nálam mint a cumi-kérdés... :)
Én mesés vagyok, a férjem tv-s. Sokat olvasok mesét, énekelek, mondókázok Zalinak (igaz, még pici), de a tv nagyon leköti. Szerintem ez a mai gyerekeknél így van. Tv-függőek.
Igyekszem majd később is tartani a könyv iránti érdeklődését, de a tv elől nem hiszem, hogy el tudom majd vonszolni ha valami leköti az érdeklődését.
Kíváncsi leszek az idő előrehaladtával, hogyan is alakul majd ez a történet. :)
A mai tv-s mesék nem igazán gyerekbarát sorozatok, a régiek sokkal aranyosabbak. Érdemes szerintem inkább dvd-n beszerezeni egy-két aranyosabbat és azt játszani, ha kér mesét.
Majd kiderül :)