2010. november 12., péntek

Mostanában

Amíg Bazsikánk érkezését vártuk, folyamatosan kutattam a helyeket, ahol olcsón, és jó minőségben vehetek olyan játékokat, tárgyakat, amik az érkezés idején szóba jöhetnek!
Nagyon élveztem, a keresgélést, csak időnként a pénztárcám, határ szabott, és megálljt parancsolt. Azért sikerült pár dolgot megvennem, amire szerintem, aztán a gyakorlatban is szükség volt!
Meggyőződésem, hogy manapság nagyon sok felesleges, és méreg drága holmit lehet kapni, amikre hamar elcsábul az ember, főleg, ha meg is teheti.
Bébiszitteri múltamban találok mindenre példát!
Párat megosztok veletek!


 Játszásiból




Volt egy Kisfiú, akinek szülei, nem halmozták el minden kapható csecsebecsével, hanem elég tudatosan, játékra serkentő, érdeklődést felkeltő dolgok vették körül.
A ma már nagyon ritka "játszásiból" is működött ezáltal nála, mert a szerepjátékokhoz, nem feltétlenül fontos a méreg drága játék!
Pl. egyik kedvenc játékunk, az "orvosos"  volt. A fakocka "telefonról felhívtuk az orvost, hogy valamelyik plüss állatka beteg. Aztán egy ceruza segítségével, megmértük a lázát, egy kinder tojás tartójából gyógyszert adtunk neki, egy zsebkendővel bekötöttük a "bibit", egy kis tölcsér alakú kütyüvel, belenézhettünk az orrába, fülébe, és a "levegőbe" felírtuk a gyógyszert, amit a másik szobában lévő "patikában" ki is váltottunk. Majd egy kis idő múlva, ismét orvoshoz került a kis beteg, és jó esetben meggyógyult, vagy esetleg további kezelést végeztünk, hasonló módon rajta.

Ezzel szemben, a bölcsődében, egy csoportnyi kisgyerekből, ha egy-kettő értette, hogy hogy lehet telefon nélkül felhívni az orvost???
Hogy lehet főzni, csilingelő mikró, tűzhely és műanyag ételek nélkül? Gyakran mazsolát, vagy babot, vagy száraztésztát "főztünk". Nagyon ízlett a babáknak! A "gesztenyefőzelék", igaz évszakhoz kötött, de az is finom .

Egy másik kisfiú, egy guriga WC papírral, ellátta az összes sérült macit, babát!
Volt szerelő műhely, egy darab csavarhúzó nélkül, az éppen kezünkbe kerülő tárgyakat kinevezve szerszámnak!
Fésülködő kendő, és rendes fésű, ruhacsipesz hajcsavaró, ceruza sütővas, stb. és kész a fodrászüzlet.
A babázást már nem is említem. Ahol olyan baba, ami nem beszél, pisil, vagy netán "terhes"( !!!), és nincs egy halomnyi ruhája, bútora és minden kellék , ott nem lehet babázni! Olyan nem lehet, hogy egy játszókendőbe pelenkázzuk, vagy bugyoláljuk, hogy bármilyen cumisüvegre hasonlító tárgyból is megtudjuk etetni, hogy egy cipős dobozban is le lehet fektetni, rossz törölközővel betakarni.

Ezzel nem a játékpiacot szeretném minősíteni, hanem szembesíteni magunkat azzal, hogy a fantázia nem indul be, ha nem keltjük fel!

1 megjegyzés:

Krisza írta...

Tényleg nagyon egyet írunk!;)Imádom,ha egy gyerek kreatív,és él a fantáziája!