2011. január 31., hétfő

Játékos nap Alberttel


Albert kicsit náthás, de hogy nagyobb baj ne legyen, otthon maradt pár napot. Karácsony óta még nem találkoztunk, kíváncsi voltam az ajándékokra, bár anyukájával már beszéltem erről, csak látni is szerettem volna, főleg, hogy melyikkel szeret és mit játszani!
Rácsodálkozhattam mindjárt, egy filctoll készletre, amivel akár vékony vonalakat lehet rajzolni, akár ecsetként lehet használni! Nagyon szép kész kifestéseket is láttam. Azokon is látszik, hogy precízen, nagy türelemmel, kapkodás nélkül színez.Ő, olyan "molyolós",kisfiú. Neki való az asztali játék is, bár mozogni is szeret!
Aztán jött a csoda! A nevét hallottam már, anyuka nagyjából el is mondta, de nehezen tudtam elképzelni.


http://www.kaplaus.com/


Első ránézésre,nem is értettem, hogy mi a különbség, az azonos méretű mezei fakockák és a kapla között.
Megmagyarázni most sem tudom, de hogy ez egy fantasztikus játék, azt megtapasztaltam!
Nagyon ajánlom, hogy fejlesztő hatásáról is győződjetek meg, akár képekben, akár egyéb értékelések alapján!
Mi ezt alkottuk!!

Itt mát 10 filléresekből, fényes díszítés is került a tetőre!
A tervek adva voltak, de a fantáziát beindították, innentől kezdve, már végtelen a lehetőségek száma!
A kreatívkodás nem ért véget, mert kitaláltuk, hogy a kiürült mécsestartókat elkalapálva, szeggel kilyukasztva, cérnára felfűzve, egyedi szélcsengőt fogunk gyártani!A kalapácsot is biztonsággal használja, így önállóan készítette elő a korongocskákat, csak a cérna volt vékony, így holnap folytatjuk!


Közben rácsodálkoztam egy másik ötletére, amiről később ki is derült, hogy az ötlet abból adódott, hogy a műanyag flakon, amíg kimosva várja, hogy a piacon tej kerüljön bele, legyen kicsit tetszetősebb!
Ezért díszcsomagolóból "ruhát" készített neki, és anya segítségével, egy takaros kis dobozban várta a piacra utazást. A ruha, egy mozdulattal eltávolítható! Hát nem fantasztikus???
Ugye, hogy mennyi játék lehetőség van körülöttünk? Csak körül kell nézni, vagy hagyni, hogy a gyerek körül nézzen!!
Még egy kis gondoskodás, felelősségtudat, és az élővilág megismerése, szeretete is belefért a délelőttbe,ugyanis egy pici teknős került a házhoz, akinek időnként vízre, fényre, kis sétára van szüksége.
Nagyon jól, tevékenyen, és szórakoztatóan telt a délelőtt...Holnap folytatjuk, ami ma félbemaradt, és anyának egy elszakadt gyöngysorát is fel kell fűzzük!!

2011. január 21., péntek

Kriszti és Kristóf

Még egy öröm hír érkezett tegnap! Kriszti Kristófja előbújt végre! Nem is akárhogy! 4600gr súllyal!!!!!

Gratulálunk, és várjuk a beszámolót és a képeket!!!

Megérkezett

Az első kis unokám 2010.10.08-án jött a világra! Nagyon sokan, és nagy szeretettel vártuk! Azóta is hálálja azzal, hogy naponta boldoggá teszi a családot, főleg a szüleit! Gyönyörűen fejlődik, nyugodt, kiegyensúlyozott baba!Megpróbáltam csökkenteni a képek számát, diavetítésben...de nem sokkal lett kevesebb:))

Boldog napok Bazsival

Kinga elfoglaltsága miatt, elmehettem Fehérvárra, unokázni! Napi pár óra volt csak, amit kettesben töltöttünk, de nagyon jó volt érezni a közelségét, látni a percenként változó fejlődő apró-cseprő dolgait!
Szeretem megfigyelni, hogy hogyan dolgozik egy-egy felismerésen!
Figyelme, már mindennel felkelthető. Kezeit kezdi már összehangolni, és talán, már nem csak véletlenül érinti meg a tárgyakat. Arcocskája, szinte mindig vidám, elégedett, kivéve, ha a pocak üres, vagy épp pont nagyon tele van!:))
Minden nap tudtunk sétálni is egy kicsit, aminek nagy részét elégedetten végig aludta, de amikor ébren volt, és amennyit látott a világból, azt nagyon érdeklődve szemlélte!
Megint rácsodálkoztam, arra a békés alvásokra, amit anya karjaiban töltött. Be is bizonyosodott számomra, hogy mennyivel jobb, meghittebb az összebújás, mint a "steril", de ráccsal elkerített, általam legmegfelelőbbnek tartott (eddig!), kiságy. És nem lesz ettől elkényeztetett baba! Amikor ébren van, nem igényli a kézben, fel-alá sétálást, hiszen annyi felfedezni valója van még
Már nagyon aranyosan próbálgatja formázni a száját, és kiadni a hangokat. Órákig lehet nézni mimikáját, ami hol feszült figyelem, hol elernyedt jóllakottság, hol pocakra koncentrálódó, erőlködő arcocska...és minden percben más, és más kifejezés a pofiján.A világ felfedezése, rácsodálkozások, feszült figyelem....folyamatos érdeklődés és percről- percre fejlődés! Egy percnyi "hisztire" nem pazarolja energiáját, és idejét:))))
Ha sír, annak oka van, ha megoldódik, nincs tovább szerepe....jöhet az újabb" boldog baba" arc és kifejezés!
Napirendje, csak annyira korlátozódik, amihez kell egy kis rendszer. Egyébkén minden úgy van, ahogy igényli!
Ha mosolyog, az egész teste kifejezi elégedettségét. És mindig elégedett!!!

2011. január 15., szombat

Mesetv

Ezt mindenkinek látni kell, aki gyerekkel foglalkozik!
www.mese.tv

Guszti és a természet

Az egyik legcsodálatosabb dolog volt, ahogy Guszti, a természet iránt érdeklődött.
Észrevett kicsi kora óta, olyan növényeket, olyan állatokat, különleges formájú egyéb képződményeket, amit én meg sem láttam. Valahogy magától értetődő volt számára, hogy nem pusztítjuk a természetet. Nem tépjük a növényeket, nem bántjuk az állatokat, nem rombolunk semmit le, amit a természet alkotott.

A kertben, a séták közben, és főleg a kirándulásokon, olyan dolgokat fedezhettem fel vele, amik örök emlékek maradtak!
Reggeli
A kertben madáretető volt, amit figyelemmel kísért, hogy mindig legyen benne eleség! Egy idő után, tudtuk, mikor jönnek a cinkék reggelizni, és az ablakból néztük őket. Együtt mentünk eleség pótlást vásárolni!
Lusti kutya
Mikor egymásra találtunk, számomra furcsa módon, a kertes házak övezetében élve, félt a kutyáktól. Félelmét nem csak azért szerettem volna eloszlatni, mert alaptalan volt, hanem mert bármerre indultunk sétálni, minden házban volt kutya. A cikk-cakkban való közlekedést, és a látható szorongást, minden áron, fel szerettem volna oldani benne. Nem rövid idő alatt, de folyamatos beszélgetéssel, meseszerű elemek bevonásával, sikerült, sőt kedvenc kutyáink is lettek a körsétákon.
Eleinte, csak azzal nyugtattam, hogy kerítés mögött van a kutya. Azért ugat, mert az a feladata. Később azért, mert megismer már bennünket és üdvözöl. A postás harsány ugatása pedig, azt jelenti, hogy szól a gazdájának, hogy küldemény érkezett. Ilyenkor persze, az egész utca kutyája ugatott, de azt is megbeszéltük, hogy szólnak egymásnak, hogy aki épp nem figyel, az is legyen éber! Egy idő után eljutottunk addig, hogy egyre hosszabb idő volt végigsétálni az utcán, mert minden kutyával kellett pár szót váltanunk:))
Szerencsénk volt, mert az utcában volt egy lepke múzeum. Még nem volt érett arra, hogy végig hallgassa , az egyébként nagyon érdekes, de kissé "tudományos" előadást, így bemenni nem mentünk, de az udvarán volt egy halastó, szökőkúttal, amit sokáig elnézegettünk séta közben.
A kertekben tudtuk, hol nyílnak az első hóvirágok, naponta megnéztük, mennyit fejlődtek.
A furcsa fa
A sziget állatvilága külön élmény volt! Egy alkalommal, egy bácsi felhívta figyelmünket egy bagolyra, aki egy fa odvában lakott, és mindig ott ücsörgött, szemlélve a kirándulókat. Pár alkalom után, már simán megtaláltuk a fát, és mentünk mindjárt ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a baglyunkkal.
Volt kedvenc fánk, ami fura alakúra  fejlődött, nagyon öreg, vastag platán volt, és érdekes volt követni, hogy az évszakok változása során, hogy alakul a kinézete.
Tudott gyönyörködni, a virágágyások sokszínűségében, és eszébe nem jutott letépni egyet is! A teknősök  és aranyhalak szemlélése is minden alkalommal része volt a kirándulásnak, feltéve, ha a "sziget1" volt a cél.
pónietetés
Az állatkertjét is úgy ismerte, hogy ő vezetett, merre találjuk, melyik állatot. Vittük a zöldeket etetésre, lovagoltunk egy kört a pónin, észrevette ha kiskacsák születtek, hogy anyukájuk hogyan terelgeti őket......és nagyon sok ismerettel gyarapodtunk minden alkalommal.
Büszkén néztem, hogy mennyire kitűnik érdeklődésével, és megszerzett ismereteivel a maga korú gyerekek közül.
A városligeti tó körüli séta is rendszeres program volt. Ott a galambok közelsége és etetése, a vadkacsák hancúrozása, egy-egy hal felfedezése is órákig tartó, kellemes kikapcsolódást adott. Aztán egy kis játszótéri mozgással kifáradva, tele élménnyel értünk haza.

Hátizsák mindig volt nálunk, és benne alapfelszerelésként egy kis enni-innivaló nekünk, és az utunkba kerülő állatoknak is. És persze egy zacskó, amiben gyűjteni lehetett a különleges kavicsokat, vagy egyéb érdekes terméseket, leveleket, vagy bármit, ami megragadta figyelmét!
Annyi élmény van a tarsolyomban, és remélem, sőt néha be is bizonyosodom róla, hogy benne sem múltak nyomtalanul el az évek, amit együtt töltöttünk!

Guszti megint

Miután alaposan megismertük, megszerettük egymást, szépen kialakultak olyan szokások, amik csak a mieink voltak.
Reggelente, ha érkezésemkor ébren volt már, bekopogtam az ajtón, kérdezve, hogy be szabad-e jönnöm!?
Ilyenkor, legtöbbször vidám igen volt a válasz, és ha már teljesen ébren volt, el is kezdtük tervezni a napunkat.

Ha durcásan ébredt, kikiabált, hogy "NEM!". Én meg közöltem, hogy akkor itt leszek a fotelba a másik szobában, és szóljon, ha mehetek. Volt, amikor hátulról odasettenkedett "megijeszteni", volt, hogy elbújt, és úgy szólt, hogy jöhetek, vagy én időnként rákérdeztem, és közölte, hogy "még nem!", vagy épp már "igen".
Nem mondok semmi ujjat azzal, hogy minden kisgyerek, minden ismeretség  alkalmával, kipróbálja, hogy meddig mehet el, hol vannak az illetőnél a határok!? Valami radarral elég hamar felmérik, és abban a pillanatban tudják is alkalmazni. Még a csecsemő is, tudja, amikor olyan személy megy a közelébe, aki fel szokta venni, mindjárt elő is adja a "vegyél fel" című jelenetét.Gusztival is  hamar egymásra hangolódtunk! Szerencsére, neki is a szülei úgy vélték, hogy amikor velem van, én szabom meg a határokat. Persze, a megismerkedéskor, nagyon nagy hangsúlyt fektetek mindig arra, hogy átlássam a szülők nevelési irányát, és azért ehhez alkalmazkodom.
 Már mondtam, hogy a tv Gusztinál sem volt rendszeres. Alkalmanként, és szűrve nézett mesét, leginkább valaki társaságában, hogy megvitathassák.
Azért maradt ki a bölcsiből, mert nagyon beteges volt. Étvágya rossz volt, válogatott, és nagyon kevés dolgot evett, azt is kis mennyiségbe!
Nem vagyok sem a tömés, sem az erőltetés híve, de ha egy gyerek, vészesen rossz evő, akkor azért próbálok bevetni trükköket. Ilyenek az apró falatkák, díszítve, rendezgetve. A különböző, általunk elnevezett, titkos ételek, amik persze hétköznapiak voltak, csak egy kis bolondsággal fűszereztük.
Itt már nem az etetőszékben ül, de a szertartás a régi!
 Ilyen pl. a "sajtis bundi", ami gyakorlatilag, mezei bundás kenyér, sajttal a tetején, ami kissé ráolvad. Guszti elszólása volt egyszer a "sajtis", én meg a bundás kenyeret rövidítettem le "bundira".  Rossz vagy nem, de itt bevetettem a tv-t is. Volt egy kis etető asztalka székkel. Azt bevittem, megbeszéltük, hogy melyik mesét nézi, míg én elkészítem a tálcára a "felség" menüjét. Ehhez tartozott a folyadék, ami szintén gyenge pontja volt.Tányér, szalvéta, ha kellett evőeszköz, vagy a falatkákhoz pálcika, és a legfontosabb, a "juti fali".
Ez azzal kezdődött, hogy az édességet szerette Gusztika, de muszáj volt korlátozni nála, az étvágytalanság miatt. A "cirkuszt" megelőzve, hogy csokiért kelljen hisztizni, azt is odakészítettem a tálcára, és első perctől elfogadta, hogy csak az étkezés végén kerül sorra. Ha nem túl sokat evett, akkor mérlegeltük, és annak arányában csökkentettem volna a juti falit. De legtöbbször, eljutottunk a kiérdemelt egészig. Persze, ha láttam, hogy undorodik, vagy valóban nem esik jól,akkor ezek nem kerültek elő, csak ha a " lustaság" vagy egy kis játszma vezérelte. Az evés végén, magától kapcsolta ki a tv-t, ment mosakodni, míg én elpakoltam.
Azért ennyire nem volt sikertörténet az egész, mert a gyümölcsre nem sikerült a jól bevált "vitaminbombával" sem rászoktatnom. Az be szokott jönni pedig! Kis kockákra aprítom a gyümölcsöket vegyesen egy kis tálba, egy kis karddal felszúrva lehet eszegetni. Nála sajnos nem jött be, mert valóban undorral nézett a gyümölcsre!
Reggel, még szóba jöhetett, az előző nap búcsújakor megbeszélt forneti, amit frissen vittem, a kért töltelékest.
Abban az volt a jó, hogy megette, mert nem akart engem megbántani.
Ebédelni sem volt egyszerű, mert szegény anyukája nem igen tudta kitalálni, hogy abból a három ételből, amit megevett, hogy lehet változatosan főzni.Ha kirándultunk, akkor néha bementünk egy "mekibe", de ott is csak a krumplit, meg a pipihusit ette meg, és én is gyerekmenüt kértem, hogy dupla játékunk legyen.
Néha grillcsirkét vittünk haza, abból is tudott jóízűeket enni, és legalább a család is hozzájuthatott olyan ételhez, amit miatta nem főztek.
Itt is nagyobbacska már, itt már sütünk!
Még bejött az a módszer is, ha volt kedve, hogy együtt főztünk valamit, és akkor, ha már annyit dolgoztunk vele,. csak nem hagyhattuk ott. Együtt ebédeltünk, és közben vagy a szintén jól bevált (szinte minden gyereknél), gyerekkoromról szóló történetek kerültek elő. Ez olyan " misztikus" a gyerekeknek, hogy mi is voltunk kicsik, sőt, rosszak is!:)))

2011. január 14., péntek

Csuhébabák

Albertéknál  nagyon sok , természetes anyagból készült használati, vagy dísztárgy van. Mindig rácsodálkozom a kreativitás sokszínű  lehetőségeire. Van lopótökből madáretető, kötélből mászóka és hinta, kavicsgyűjtemény üvegben, nád hintaló, gyékény kosarak tárolóként......

A számomra legcsodálatosabb, a csuhébaba gyűjtemény! El sem tudom képzelni, hogy lehet, ilyen mini gyönyörűségeket alkotni. Valahol vidéken vásárolták, de egyszer nagyon szívesen megnézném, hogy készítik!!!
Ha valaki ismeri a technikát, ossza meg velünk!

Addig is tovább adom gyönyörködésre!:))
Pocsolya és sarazás

Anett bejegyzése juttatta eszembe, hogy milyen jó dolog a pocsolyázás és a sarazás!
A bölcsiben, gyakran konfliktusba kerültem ez miatt, így arról nem is mesélek.
Szerencsémre, a rám bízott gyerekek szüleivel teljes összhangban voltunk ebben a kérdésben is.
Így minden babámmal, valamilyen módon, sikerült a "piszkos" játékot kipróbálni és élvezni.

Ha megfelelő öltözet és lábbeli van a gyereken, miért ne lehetne a pocsolyába belelépni? Gusztikámmal hamar egyezségre jutottunk a "szabályokat" illetően. Belelépni szabad, csak kerüljük a hirtelen mozdulatokat, mert akkor összefröcsköljük azt is, amit nem akarunk!
Nagyon érdekes volt, hogy egy pocsolya után, hány lábnyom volt látható! Milyen alakzatokat lehet "kirakni" a vizes cipőtalpakkal? Melyikünk nyomata nagyobb, melyikünké recés, vagy sima. Aztán bottal kavarni a vizet, vagy falevelet úsztatni benne....
Volt kedvenc pocsolyánk is!:))
A körsétánk útvonalán, egy járda melletti, amúgy nagyon elhanyagolt, szemetes, koszos mélyedés volt, amiben viszont, minden alkalommal fel lehetett fedezni valamit. Amikor jegesedett, a szélét betaposni, és lesni a jég tetejére felbukó vizet. A nagy eső után, kis tóvá duzzadt vízbe apró kavicsokat dobálni...és egyáltalán, minden nap meglesni az "állapotát":))
Ha kis motorral, biciklivel mentünk, akkor kifejezetten élvezetes végighajtani egy hosszabb tócsán! Ha netán vizesek lettünk, sebaj, otthon lekaptuk a ruhát, átöltöztünk, és a többit a mosógép elrendezte!
A sarazás nyáron, ugyanilyen izgalmas. Albert és Guszti is szerencsés volt, mert az udvarukban volt a homokozó, amibe vizet hordva, nyáron mezítláb, jó kis dagonyázást lehetett végezni.
Nem beszélve, hogy mennyivel jobban lehet építeni a vizes homokból. Patakmedret kotorni, sárgombócot gyúrni, és még sok mindent, ami a kis képzeletükben megterem!
Télen, séta közben, feltörni a bejegesedett tócsákat! Ha kellően fagyott, csúszkálni rajta! A hóban friss lábnyomot taposni, a kerítést, kézzel, gondosan lesepregetni megfelelő kesztyűvel, vagy anélkül!


Megtapasztalni, hogy, előbb-utóbb "lefagy" a kezünk, ha csupasz kézzel "havazunk".

Ezek mind olyan tapasztalások, amiket ha nem engedünk meg, nagy élménytől és sok felismeréstől fosztjuk meg a kicsiket!

2011. január 12., szerda

Guszti

Gusztikám, egy külön blogot érdemelne! Annyi öröm, élmény , emlék köt hozzá, hogy tényleg nehéz, pár szóval leírni! Valószínű, többször  vissza is fogok térni rá.

Most kapcsolatunk kezdetét írom meg.

Sajnos, pár éve depressziós lettem, ami a bölcsődei munkámmal nem volt összeegyeztethető, szerintem, mert az orvosok szerint igen. Én azt gondolom, hogy az én hangulatingadozásomat nem várhatom el, hogy 10-12 gyerek megértse, és alkalmazkodjon hozzá. Az én munkám hivatás, és nem teljesítmény érdekeltségű.

Ekkor még, a vietnámi gyerekeim voltak, de ők, mint szinte családtag, végig követték az eseményeket. Ugyan, amikor kórházban voltam, láthatóan érezték a hiányomat, de családjuk, és az én gyerekeim segítettek áthidalni. Telefonáltunk, meglátogattak, és hétvégeken, amikor otthon voltam, velem voltak.

Egy idő után, annyira javult az állapotom, hogy egyre inkább hiányzott a kisgyerek az életemből, és a feladat, amit adnak, az élmény, amit kaphatok-adhatok!

Hirdetni kezdtem. Több jelentkező volt, de vagy távolság, vagy időbeosztás miatt nem feleltünk meg egymásnak.

Ekkor keresett meg egy anyuka, akik tőlünk nem messze laktak, és egy két és fél éves kisfia volt, aki betegeskedés miatt, kimaradt a bölcsiből. Anyuka, pedagógusként, nem hagyhatta ott a megkezdett tanévet, így gondolták, hogy segítséget keresnek.
Annyira izgultam, mert nekem is bizonyítékot kellett szereznem újból, hogy nem veszett el az a képességem, hogy a gyerekekkel hamar tudok, jó kapcsolatot kiépíteni.

Anyuka addigra, már igen elkeseredett volt, a sok meghallgatott, és nem megfelelő jelentkezőtől.
Én pedig abban a dilemmában vergődtem, hogy ha rákérdeznek, miért vagyok leszázalékolva, mit hazudjak!

Hazudni, soha nem tudtam jól, mert meglátszott rajtam, elszóltam magam, de ami a legrosszabb, belülről rágott az őszintétlenség.

Mikor a kérdés felmerült, meg is mondtam egyből az igazat. Addigra már beszélgettünk annyit, és az anyuka volt olyan tájékozott a témában, hogy át tudtuk rágni, hogy hogyan álljunk hozzá.

Nem ragozom! Szerencsére, Guszti volt az a terápia, ami állandósította azt, hogy jól érezzem magam a bőrömben.  Annyi kellemes dolog várt nála, vele, hogy időm sem maradt szomorkodni, és az élet céljait keresni! Köszönöm neki, és hálás vagyok a segítségéért!:))

Ismerkedésünket, az egész család izgulva, fürkészte. Nem kellett sokáig! Ahogy a kisfiút megláttam, éreztem, hogy jön-jön belülről az a csodálatos érzés, amit mindig kiváltottak a gyerekek belőlem. Nagyon hamar összebarátkoztunk, és mivel a szülők is segítettek azzal, hogy "barátként" kezeltek, az összeszokáson nagyon hamar túl estünk.
Ekkor kezdtem feltérképezni, hogy mi érdekli, mivel lehet játékba vinni, mennyire megbízható az utcán....és még a sok minden ahhoz, hogy később olyan programokat szervezzünk, ami biztonságos, és érdekes.

Guszti sem volt "tévés" gyerek szerencsére. Szerette a mesét, sokat nézett olyan könyvet, amiben őt érdeklő dolgok voltak, szeretett és tudott építeni, könnyen lehetett szerepjátékba vinni. Szerencsére nem volt sem durva, sem agresszív játéka, vagy filmje. Sőt, a szomszéd gyerekek vadabb játékait elkerülte.

Amikor már biztonsággal mozogtunk, inkább elmentünk különböző helyekre kirándulni, vagy csak épp sétálni, miközben nagyon sokat beszélgettünk, énekeltünk, verseltünk.

Szépen sorban, megismerkedtünk a közlekedési eszközökkel, kipróbáltunk mindent. Megtanultuk, azokat a viselkedési szabályokat, amiket utazás során, jó ha tud az ember. Gyakran kaptunk is mosolyt, vagy egy-egy kedves, dicsérő szót, jártunkban-keltünkben.
A játszóterek közösségének "rendjét" is megtanultuk, ami azért sem volt nehéz, mert Guszti, konfliktuskerülő kisfiú volt. Nem volt irigy, nem volt agresszív. Alkalmazkodott a játékszabályokhoz. Sorba állt a csúszdánál, kivárta, amíg üres lesz egy hinta, boldogan adta kölcsön a játékait....

Élményeinkről még sokat fogok lejegyezni, képekkel illusztrálva, hiszen én is újra élhetem lélekben a szép napokat!

2011. január 9., vasárnap

Mint a szigeten...

...csak ez nem -1. nap, hanem -1. fotó...:D


És ha a fentiek a -1. -ek, akkor itt a -2. (tisztán látszik, hogy van köze a vasúthoz, mert már egész kis korában feltartott kézzel jelzett, mint az anyukája szokott...):


Ez volt az első hasi uh-s képünk. Már ezen is gyönyörűnek láttuk. Sanyi hurcolta a lelaminált képet a munkahelyére, meg a barátainak mutogatni...:D

Remélem, hogy a következő bejegyzésem már "igazi" fotó lesz.

Így a kiírt idő előtt négy nappal már igazán minden bajom van: ha nem a lábam fáj, akkor a derekam, és mire ezek elmúlnak, a kis lurkó felkúszik oda, ahol valaha a gyomrom volt, és én csak kapkodom a levegőt.
Szeretném már, ha kint lenne, mert akkor néha letehetném. Ismerősök mondták, hogy már biztos szűk neki a hely odabent, de erre csak azt tudom mondani, hogy drága kisfiam, anyáék vettek neked szép méretes kiságyat, lehet átköltözni!:D:D:D

2011. január 8., szombat

Nagyobbacska gyerekektől egy picinek


Ezt a két rajzot készítette a 8,5 éves leendő unokatestvére, és a 11 éves nagynénije a babánknak.
Nem tudom, hogy a feliratozás hogyan pattant ki a fejükből, hiszen mondtuk nekik, hogy egy baba még nem tud olvasni...:D

2011. január 4., kedd

A játék szerepe

Ezt a beszámolót, egy továbbképzés alkalmával készítettem. Most kezembe került, és érdekesnek, aktuálisnak tartom ma is. Hátha nem vagyok egyedül ezzel!

1. A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, s így az óvodai nevelés leghatékonyabb eszköze. A játék - szabad képzettársításokat követő szabad játékfolyamat - a kisgyerek elemi pszichikus szükséglete, melynek mindennap visszatérő módon, hosszantartóan és lehetőleg zavartalanul ki kell elégülnie. A kisgyerek a külvilágból és saját belső világából származó tagolatlan benyomásait játékában tagolja. Így válik a játék kiemelt jelentőségű tájékozódó tevékenységgé.

2. A kisgyerek első valódi játszótársa a családban, az óvodában is a felnőtt - a szülő és az óvodapedagógus. Utánozható mintát ad a játéktevékenységre, majd amikor a szabad játékfolyamat már kialakult, bevonható társ marad, illetve segítővé, kezdeményezővé lesz, ha a játékfolyamat elakad. A felnőtt jelenléte teszi lehetővé a gyerekek közötti játékkapcsolatok kialakulását is.

3. A játékhoz megfelelő helyre és egyszerű, alakítható, a gyermeki fantázia kibontakozását segítő anyagokra, játékszerekre van szükség. Az óvodapedagógus feladata, hogy megfelelő csoportlégkört, helyet, időt, eszközöket és élményt biztosítson a különböző játékformákhoz, mint például a mozgásos játékokhoz, a szerepjátékokhoz, az építő, konstruáló játékokhoz, a szabályjátékokhoz, a dramatizáláshoz és a bábozáshoz.

4. A játék kiemelt jelentőségének az óvoda napirendjében, időbeosztásában is meg kell mutatkoznia.Nagyban befolyásolja a gyermek (főként a kisgyermek) játékát a felnőtt, mint modell. Nagyon sok játék, utánzásból fejlődik ki, a gyermek így tanulja meg a cselekvések új módjait. Az utánzó játék főleg a szerepjátszást és az események ismételt előidézését jelenti. Az utánzó játék segít a benyomások elraktározásában, a tapasztalatszerzésben, a szabálykövetésben, a szorongás enyhítésében, a környezetbe való beilleszkedésben. Az utánzás ugyanis nemegyszer többet tartalmaz, mint a minta. Nem pontos követés, hanem egy viselkedési módba való beleélés. Piaget elmélete szerint az utánzás a játék megfordítottja és kiegészítője. Megfigyelte, hogy az életkor növekedésével az utánzás is egyre tökéletesebbé válik. Véleménye szerint kb. nyolc éves kor után az utánzás többé már nem játék , mert hiszen a játék lényege a változtatás és torzítás. A játék magasabb szintjein a tapasztalatok újrakódolása, történéseknek a megértése, ismereteknek az elrendezése történik meg a játékos áttételek kódnyelvén. A gyermek játéka a kommunikáció és a társas interakciók talajának tekinthető. Megkülönböztetünk magányos és társas játékot, ill. ennek különböző, ismert fokozatait. Bizonyos értelemben azonban társas játékról már nagyon korán beszélhetünk, hiszen a gyermek társas élete akkor kezdődik, amikor megszületik.
Ekkor elsősorban a felnőtt befolyásolja a gyermek viselkedését kommunikációs próbálkozásaival, tárgyakat, ingereket nyújtó tevékenységével. Később, két-három éves korban a gyermekek laza, párhuzamosan folyó játéka jellemző, majd három éves kor után következik csak az igazán együttműködő játék. Az azonosulás egyik lényeges vonása, hogy a gyerekek a különböző életkori viselkedési szinteket is részben szerepszerűen tanulják. A zárt családban ez többnyire hiányos, ezért van nagy szükség a gyermekközösségekre - például az óvodára. A játékban a gyermek elsősorban a komplex társas emberi valóságot dolgozza fel, és csak kisebb részben a tárgyit. Személyeket és relációkat testesítenek meg a babák, bábok. Játék során felismernek a gyermekek lehetőséghatárokat, következményeket, és módosítják viselkedésüket. Játékon át készülnek fel a gyermekek az interakciókra. A magányos játék is gyakran társas jellegű, hiszen a partnert a fantázia jeleníti meg. Ha a gyermek biztonságérzése nem alakul ki, vagy sérül, akkor a gyerek szívesebben játszik magában és hagyatkozik képzeletére. A legtöbb gyerek azonban szeret kommunikálni a játékban. Intimitást, közeledést és távolodást, feszültségtűrést, helyzetek megértését tanulja meg és gyakorolja a játékban. A másik gyermek nagyon fontos társ a játékban, mert az egyenrangú kommunikációs partner szerepét tölti be. Ez nagyon fontos a szülőkről való leválási folyamat zavartalansága érdekében.

A manipuláció fejlődésében a fogás kialakulását követik a különböző ismétléses mozgások, mint az ütögetés, lengetés, lökdösés stb. Ebben a szakaszban kezdi a gyermek aktív módon szemügyre venni a játékszereket, tárgyakat. E cselekvésben a gyermekek szívesebben választják a számukra ismeretlen tárgyakat. Tovább tart a játék, ha a tárgy sok lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy a gyermek tájékozódó , kutató aktivitást fejtsen ki. Kiemelkedően fontos tehát a tárgyak újdonságértéke és variabilitása a fejlődés, a játék gazdagsága szempontjából. A játékszer meghatározó módon hat a cselekvés módjára, minőségére. Ezért a jó játékszer feltétlenül elősegíti a gazdag, variábilis, fejlődőképes játékmagatartás kialakulását. A kíváncsiság, az érdeklődés, a csodálkozás - minden megismerés forrása. Erre ad hatalmas - és semmi mással nem helyettesíthető - lehetőséget a játék. Az elmélyült, hosszantartó játék megteremti annak a lehetőségét, hogy minél mélyebbre hatolhassunk az irreális, a titokzatos, misztikus sötétségbe, és minél több tényre derítünk fényt, annál inkább nő kíváncsiságunk és tudásvágyunk. Az önmagáért való tanulás jelensége a játékban érhető tetten, melynek során belső jutalmat élhetünk át. A játékban, annak egyre fejlettebb formában megjelenő típusaiban alakul a gyermek személyisége, bővülnek ismeretei, tudása, fejlődnek képességei, alakulnak jártasságai, készségei, válik kifinomultabbá érzékelése, fejlődik intellektusa (figyelme, emlékezete, gondolkodása, nyelve- beszéde), válnak árnyaltabbá interakciós, kommunikációs képességei, differenciálódik motivációs világa, optimálisan alakul énfejlődése, magatartásvezérlése.Piaget a gyermeki gondolkodás fejlődését kutatta, s az általa leírt szakaszok mentén haladva foglalkozott a játék fejlődésmenetével is. Elméletében a játéknak három fajtáját különbözteti meg: gyakorlójáték, szimbólumjáték és szabályjáték. A gyakorlójátékok a II - V. gondolkodásfejlődési szakaszoknak felelnek meg, melyek az érzékszervi - mozgásos intelligencia szakaszának rész-egységei. A féléves korig tartó időszakban az egyszerű gyakorlójátékok jelennek meg, amelyek az alakuló képességek gyakorlásának öröméért jönnek létre. Az első hetek tevékenységét inkább reflexgyakorlatoknak tekinti, nem igazi játéknak. Szerinte az a színtiszta játék, amikor a gyermek a valóságot erőfeszítés és korlátok nélkül hasonítja saját tevékenységébe, s be is építi abba tapasztalatait. A következő stádiumban már megjelenik az "én idézem elő "öröme, mely motorja lesz a további tevékenységeknek. A tárgyi cselekvés átalakul játékká, attól kezdve, hogy a gyerek az új jelenséget megérti, és most már el tud időzni annál. Az ismétlés nemcsak örömöt okoz, fokozza a biztonságérzetet, hanem ügyesíti is a kisbabát, sok - sok képessége alakul, biztonságosabb, harmonikusabb mozgása lesz, egyre jobban tud figyelni, egyre több mindent lesz képes felfedezni. Piaget szerint a játék egységes funkciója, hogy az adott fejlődési szakasznak megfelelően szolgálja az értelmi fejlesztést: az érzékszervi, mozgásos intelligenciát az első szakaszban - a gyakorló játék; a szemléletes helyzethez kötött, szituatív intelligenciát a másodikban - a szimbolikus játék, és a konkrét műveleteknek megfelelő értelmi működést - a szabály játék a harmadik szakaszban. Az első szakaszban domináns az exploráció (felderítés, felfedezés) - az egész viselkedésben.Jellegzetessége ennek a szakasznak továbbá, hogy a gyermekek egyaránt szeretik a változatosságot és az ismétlődést. Az egyik kalandot, izgalmas, örömteli cselekvést, míg a másik a biztonság jó érzését nyújtja. Ez a játék, melyet ismerkedő- mozgásos - manipulatív tevékenységként jellemezhetünk
, alkalmas helyzetek megoldására a cselekvések szintjén. Itt kiemelten érvényesül a
A játék szerepe


Tulajdonképpen a játéknak alapvető szerepe van a szociális, érzelmi, nyelvi és értelmi képességek fejlődésében, elősegíti a gyermek, világgal kapcsolatos ismereteinek megszerzését olyan összetett dolgokról, mint a méret, az alak, a gravitáció, a tömeg, a merevség és a rugalmasság. Látnunk kell azt, hogy ez a tanulás már a születést követő korai hónapokban elkezdődik. A játék hozzájárul a finom és a nagy motorikus képességek fejlődéséhez is, és erősíti a mászáshoz, a járáshoz és a nehéz tárgyak emeléséhez szükséges izmokat. A tárgyak tulajdonságainak felfedezésén kívül a játék fejleszti a leleményességet, a képzelőerőt, a kreativitást és a problémamegoldó képességet. Lélegzetelállító élményt adhat az, amikor megfigyeljük egy fiatal gyermek játékának bonyolultságát. A játék nélkülözhetetlen az értelmi és testi fejlődéshez, és segít a gyermeknek a világ megértésében. De talán feltesszük magunknak a kérdést: Hogyan tud két, autónak képzelt és autóhanggal kísért, kocka tologatása hozzájárulni ahhoz, hogy létrejöjjenek a gyermek agyában a fontos, hosszan tartó kapcsolatok? Talán még soha nem gondoltunk arra, hogy a játéknak egy ilyen fontos funkciója is van. Vizsgáljuk meg a játékot, és nézzük meg, mi is az alapja ezeknek a látszólag haszontalan tevékenységeknek, melyekben a gyerekek életük első éveiben olyan nagyon el tudnak mélyedni.

Mikortól játszik a gyermek?

Néha elég nehéz éles különbséget tenni a játék és a felfedezés között, például amikor a kisbaba játékait egymás után többször ledobja az etetőszékéből a földre. Ilyenkor játszik, anyját bosszantja vagy esetleg a gravitációval kísérletezik? Valószínűleg a három dologról egyszerre van szó, de a játéknak annyira fontos szerepe van a fejlődésben, hogy ebből a szempontból egy tevékenységnél sem szabad elfeledkezni. Attól függően, hogy hogyan definiáljuk a játékot, ez körülbelül a harmadik hónap környékén kezdődik, amikor is a kisbaba órákon keresztül próbálgatja az előtte függő tárgyakat megütögetni, illetve amikor megpróbálja megfogni lábujjait. Ezek a látszólag haszontalan tevékenységek hozzájárulnak a kéz-szem koordináció fejlődéséhez, és új kapcsolatokat hoznak létre a kisbaba agyában a vizuális kéregnek és a motorikus kéregnek nevezett területek között. Az agy egyes területein belül, illetve a közöttük lévő kapcsolatok létfontosságúak a fejlődés szempontjából. A játékon keresztül a gyermekek kis fizikusokká válnak, felfedezik a tárgyak súlya, mérete és alakja közötti különbségeket, és azt is, hogy kemény felülethez dobva milyen hangot adnak. Érdemes időt fordítani arra, hogy megfigyeljük, milyen erősen tud összpontosítani, és milyen kitartóan próbál egy-egy új tárgyat megfogni. Vegyük észre arcán az örömöt, amikor végre sikerül valamit -még ha pillanatokra is- megfognia. A siker felett érzett öröm következtében endorfin nevű anyag szabadul fel agyában, mely a nyugalom és az elégedettség érzetét kelti benne.
A játék szerepe az érzelmi fejlődésben

Nem szabad lebecsülni a játéknak az érzelmi fejlődésben betöltött szerepét sem. A gyermekek gyakran kerülnek szembe nehéz problémákkal, mint amilyen például egy testvér születése, melyet egy szerepjáték biztonságos körülményei között saját kis világában fel tudnak dolgozni. A gyermekekkel foglalkozó terapeuták is gyakran alkalmazzák a játékot, traumát elszenvedett gyermekeknél. Szülőként is gyakran többet megtudhatunk gyermekünk félelmeiről, ha megfigyeljük játékát, mintha közvetlen kérdéseket teszünk fel. Ne kérdezzük tőle, hogy nyugtalan-e valami miatt, hiszen ekkor szavakkal kellene kifejeznie érzéseit, - és ez a fejlődésének ebben a szakaszában még meghaladja képességeit. Mélyebb érzelmeit, érzéseit könnyebben megismerhetjük akkor, ha alaposan megfigyeljük, hogyan játszik. A dühöt és a féltékenységet lehet csökkenteni, ha a gyermek babákkal játssza el ezeket a helyzeteket. Ezért kistestvér születése előtt jó ötlet venni egy csecsemő formájú játékbabát. Ne szidjuk le a kisgyermeket, ha kiabál a babával vagy megüti. Ez egészséges jele annak, hogy új érzéseit próbálja megérteni és kezelni, miközben áthelyezi félelmeit saját, képzelt világába, távol az igazi világtól és az igazi kisbabától. A gyerekek a játék segítségével tapasztalják meg a társadalmi szokásokat is. Babákkal játszanak el társadalmi-drámai szerepeket, például a tanár, a mozdonyvezető, az anya, az apa, a kisbaba és a rendőr szerepét, a legkülönfélébb módokon, így megismerik a szerepek közötti különbségeket és fokozatosan megértik helyüket egyre táguló világukban.

Ezért ha legközelebb gyermekünket egy olyan játékban látjuk, amit korábban „csak haszontalannak” tekintettünk, akkor próbáljuk őt más szemszögből nézni és gondoljunk azokra a értelmi kapcsolatokra, melyek éppen akkor jönnek létre gyorsan fejlődő agyában!A játék a gyermekek életében egészen más szerepet tölt be, mint a felnőttekében. Gyermekkorban a játék jelentősége hatalmas, hiszen a megismerést segíti. A játék révén gyarapodnak ismeretei a világról, mozgása finomodik, gondolkodása fejlődik, segít élményeinek megértésében, érzelmeinek elfogadásában, a feszültségek feldolgozásában, illetve a társas szabályok gyakorlásában, az alkalmazkodásban is hatalmas szerepe van. Fontos tudni, hogy a gyerekek számára minden játékká válhat, ám korántsem minden az! Ami a játékot játékká emeli, az az örömszínezet. A gyermek a játék során jóleső, feszült állapotba kerül, a valósággal nem törődik, mégis, mindvégig megtartja vele kapcsolatát. Ezt a jelenséget, különös, elvarázsolt állapotot nevezzük kettős tudatnak. Ennek köszönhető például, hogy bár a gyerek teljes komolysággal állítja, hogy mennyei süteményeket készített homokozás közben, mégis, eszébe sem jutna azokat valóban megkóstolni.

Az évek multával, ahogy a gyermek fejlődik, a világról való ismeretei egyre bővülnek, új készségek, új megismerési lehetőségek birtokába kerül, úgy változik a játék típusa, formája, funkciója is az életkorral. Életünk első játékai érzékszerveinkhez, közülük is elsősorban a szánkhoz kapcsolódnak. A csecsemő nyálával játszik, szájával fedez fel mindent, ezt nevezzük explorációs játéknak. Ahogy fejlődik, hamarosan már a mozgás, a járás öröme, a "sikerült" élménye hajtja őt tovább és tovább, később pedig a társakhoz való közeledés, a közösségi összetartozás, baráti kötődés kerül az előtérbe, barátságok és fiktív barátságok köttetnek. Mindez a társas funkciók gyakorlását szolgálja.

Nagy jelentősége van a játékban a ritmusosságnak is, bizonyos mozgások, szavak ismétlésének, hiszen ez a gyermek számára biztonságérzetet teremt egy számára oly bizonytalan, ismeretlen világban. Hasonlóan jellegzetes játék az utánzás is. Másfél éves kortól a gyermek mindent utánoz, amit csak lát, s ez számára nem csak örömforrás (a "másnak lenni" öröme), de egyben lehetőség feszültségének levezetésére is. A játékban való megismétlésnek a konfliktushordozó kínos élmények okozta feszültség levezetésében is nagy szerepe van. A gyermek eljátssza szülei veszekedését, s ezáltal máris csökken a feszültség; babáival lefejezést játszik, miközben tudat alatt talán testvérével való konfliktusát oldja, indulatait levezeti; kis plüssnyuszija győzedelmeskedik a félelmetes farkas felett, s ezzel feldolgozatlan vágyait fejezi ki szerepcsere segítségével.

Fantázia és illúzió segítségével tehát rengeteget fejlődik, tapasztal a gyermek, miközben képes feszültséget okozó élményeinek levezetésére, érzelmeinek feldolgozására, biztonságérzet teremtésére is. És ahogyan játékai révén a világot mindinkább megismeri, lassan-lassan a felnőtt világot is birtokába veszi, úgy feledi el lassanként gyermekkora varázslatait, csodáit, játékainak, gyermeki világának helyébe pedig végül a felnőttek, a realitás, és egészen másfajta csodák világa lép.


2011. január 3., hétfő

Játszótér

Igazából a Tuti helyek" oldalra akartam írni ezt a bejegyzést, de rájöttem, hogy amiről beszélni szeretnék, nem is kötődik pontos helyhez.
Pesten, és a nagyvárosokban, szerencsére már nem nehéz, jó játszóteret találni. Sőt, én gyakran váltogatom is, pl. aszerint, hogy kora tavasszal a naposabb, hőségben a fásabb tereket keressük fel. Aztán attól is függ, mekkora és milyen természetű a babám. Ha még kicsi, akkor nem a legnagyobb teret választom, mert ott amikor elkóricál, esetleg fellökhetik, vagy olyan játékhoz téved, ami neki még nem megfelelő.
Ha nagyobbacska, akkor szívesen megyek zsúfoltabbra, mert ott biztos talál partnert a játékhoz, ahol sok gyerek van.

Sokat tapasztaltam, és tanultam az évek alatt. A saját gyerekeimnél még az aggodalom kerekedett felül. Másról sem szólt, csak "kapaszkodj!", "ne olyan magasra!", "ne ülj a homokba, mert felfázol!" és sorolhatnám, amikkel megkeserítettem a szórakozásukat.
Láttam ugyan, hogy mások hogy csinálják, de képtelen voltam elsajátítani.

Az évek alatt, a bölcsődében, lassan le kellett vetkőznöm ezt, mert olyan szorongással voltam az udvaron, hogy rendesen belefáradtam, mire bementünk. Ott többen voltunk, és lassan rám ragadt valami abból a nyugalomból, amit kolleganőim sugároztak.
Ha nem volt körülöttünk kicsi, mert szerencsére mindenki játszott, és nem szorult vigasztalásra, akkor beszélgethettünk is, hiszen teljesen megszokott, hogy ebben az esetben, nem nézünk a beszélőre, és ez nem udvariatlanság!
A szemünk rutinosan járta a terepet, ha valaki nem boldogult valamivel, vagy konfliktusa adódott, vagy egyszerűen rá kellett vezetni valami játéktevékenységre, akkor egy pillanat alatt ott tudtunk lenni.
Azok a gyerekek, akik valami miatt kicsit "veszélyesebbek" voltak, azt több szempár is követte, saját gyerek ide, vagy oda!

Később, bébiszitterként, egyszerűbb volt a dolog, hiszen csak egy kicsire kellett ügyelnem. Nagy élmény volt, amikor hosszabb ideig voltunk társak,  látni, ahogy nő a bátorsága, az ügyessége, a biztonságos mozgása.
Volt alkalmam megfigyelni a szülőket is.
Szintén tanultam, hiszen kívülről láttam, és másként értékeltem dolgokat.
Megfigyeléseim alapján, két nagy csoportra osztottam magamban őket, és a harmadikba maradtak azok az anyukák, akikkel azonosulni tudtam.

Az egyik csoport, akik azért jönnek le, hogy társaságban legyenek. Ezzel semmi baj nincs is, hiszen valóban kell a kimozdulás, a beszélgetés, a barátkozás! Csak akkor borulok ki, amikor körben állva, háttal a gyerekeknek, semmit nem látva ,érzékelve,folyik a pletyka. Igen, pletyka, mert vagy arról, hogy ki milyen drága cipőt, játékot vett, milyen márkájú bébiétel a legjobb, hol sikerül beszerezni a különlegességeket, amit aztán le lehet hozni mutogatni! Persze harsányan közzé tenni, hogy nyugodtan játsszon vele mindenki, sőt esetleg még rá is szól a gyerekre, hogy ne legyen irigy. Ezek a különleges játékok jó sok konfliktusra is adnak lehetőséget.Vagy arról beszélgetnek, aki épp nincs ott, és a legrosszabb, hogy arról hogy annak a gyereke milyen "buta" "agresszív", "szemtelen", "ügyetlen".....Ezért kerülöm inkább az efféle csoportosulást.
Eközben a gyerek egy másik anyukával, és annak kicsijével játszik, és szerencsére nem tud elkóborolni, mert zártak már a játszóterek!

A másik csoportba azokat az anyukákat sorolom, akik kötelezően, és hangosan, folyamatosan játszanak a gyerekükkel, látványosan persze, hogy mutassa, ő milyen jó anya! Ők azok, akik állandóan szórakoztatni akarják a gyereküket, meggátolva, hogy társat keressen a játékhoz. Ragaszkodnak hozzá, hogy se ne kérjen mástól játékot, se ne adja az övét. A homokozó széléről nem mozdul el, a hintázást harsányan végig énekli, felmászik a mászókára stb.

Számomra az az elfogadható, és úgy is alakítom a gyerekeimnél, hogy lemegyünk, viszünk motort, homokozót, labdát. Kiöntjük a játékot a homokba, aztán a "partról" figyelem a továbbiakat. Persze, én is beszélgetek, csak a szemem ott van a gyereken.
Megyek oda, ha veszélyesebbnek érzem a mutatványt, csak már visszafogom magam a tiltakozásokban.
Hagyom, hogy más játékával játsszon, és a mienk is közös. Hiszen ez úgy működik a gyerekeknél, hogy a másiké érdekesebb.

A homokozáshoz mindent felhasználok,megüresedett dobozkákat, fagyis kanalat, leselejtezett háztartási eszközt, mosószer adagolót, és mielőtt kidobnék bármit, megnézem gyerekszemmel.Ha ezekből a nap végére hiányzik is valami, nem nagy veszteség!
A korának, és méretének megfelelő guruló alkalmatosságot viszünk, amin önállóan, és biztonsággal tud közlekedni.

Egy igen elrettentő példa kísér vagy tíz éve! A vietnámi gyerekeim kisiskolások voltak, amikor reneszánszát kezdte élni a roller. Tele is volt a környék rollizó gyerekekkel..
Ekkor lejött egy "ünneplőbe" öltözött nagyszülőpár, hozták a "szemükfénye" unokát, aki egy villany hajtású autóban feszengett. A nagyszülők büszkén tekingettek szét, hogy mindenki látja-e ezt a különlegességet.
A kicsi pedig, sóvár szemmel nézte a körülötte száguldozó, néha eleső gyerekeket, hallgatta a harsány biztatásokat......és tudom, hogy nagyon szívesen cserélt volna!!!